КАМЕРА ЗГОРЯННЯ ГАЗОВОГО ДВЗ, КОНВЕРТОВАНОГО НА БАЗІ ДИЗЕЛЯ ДЛЯ РОБОТИ НА ЗРІДЖЕНОМУ НАФТОВОМУ ГАЗІ

Автор(и)

  • С. О. Ковальов ДП «Державний автотранспортний науково-дослідний та проектний інститут», Україна https://orcid.org/0000-0002-3107-530X

DOI:

https://doi.org/10.20998/0419-8719.2019.1.03

Ключові слова:

газовий двигун внутрішнього згорання, поршень газового ДВЗ, зріджений нафтовий газ

Анотація

Проведено аналіз способів підвищення використання зрідженого нафтового газу дизельними транспортними засобами. Наведені переваги конвертації (переобладнання) дизелів у газові ДВЗ з примусовим запалюванням для роботи на зрідженому нафтовому газі. Показано, що для конвертації дизелів у газові ДВЗ з примусовим запалюванням найбільш технологічним способом зменшення ступеня стиснення є зменшення геометричного ступеня стиснення за рахунок збільшення об’єму камери згоряння. Для роботи газового ДВЗ на зрідженому нафтовому газі запропоновано нерозділену відкриту камеру згоряння у формі осесиметричного «усіченого конусу». Така форма камери згоряння дозволяє доопрацювати штатні дизельні поршні замість виготовлення спеціальних нових газових поршнів, а також зменшувати геометричну ступень стиснення лише за рахунок збільшення об’єму камери згоряння у поршні. Дослідження проведені на газовому безнаддувному двигуні моделі Д-240-LPG з подачею зрідженого нафтового газу до впускного трубопроводу і безконтактною електронною системою запалювання з  рухомим  розподільником  напруги, а також з поршнями, що мають нову форму камери згоряння. Випробування газового двигуна проводились із визначенням енергетичних та економічних параметрів і показників токсичності відпрацьованих газів. Випробування підтвердили, як доцільність конвертації дизелів у газові ДВЗ з примусовим запалюванням, так і задовільні енергетичні та економічні параметри газового двигуна із розробленою формою камери згоряння.

Посилання

Ковалёв С.А. Разработка электронной системы управления газовыми ДВС, переоборудованными на базе транспортных дизелей для работы на сжиженном нефтяном газе / С. А. Ковалёв // Двигатели внутреннего сгорания. – 2018. – № 2. – С. 55–61.

Ковальов С.О. Розроблення електронної системи управління газовими ДВЗ з примусовим запалюванням, переобладнаними на базі дизелів для роботи на зрідженому нафтовому газі / С.О. Ковальов // Науково-виробничий журнал «Автошляховик України». – 2018. – № 4. – С. 12 – 18.

Автомобильный справочник BOSCH. Перевод с англ. Первое русское издание. – М.: Издательство «За рулем», 2000. – 896 с.

Ціни на бензин, ДТ, газ на заправках України. [Електронний ресурс] // Все АЗС / Режим доступу до журн.: http://vseazs.com.

Дизели: справ. / Под общей ред. В. А. Ваншейдта, Н. Н. Иванченко, Л.К. Коллерова. – [3-е изд., перераб. и доп.] – Л., «Машиностроение», 1977. – 480 с.

Парсаданов І.В. Обґрунтування вибору камери згоряння при застосуванні каталітичного покриття на поверхні поршня / І.В. Парсаданов, В.О. Хижняк, І.В. Ри-кова // Двигатели внутреннего сгорания. – 2017. – № 2. – С. 18 – 21.

EN 589+ A1:2012 Automotive fuels – LPG – Requirements and test methods.

Каталог «ДАЛЬНОБОЙЩИК» [Електронний ресурс] // Предприятие «Завод Двигатель». / Режим доступу до журн.: http: //zdvigatel.com/katalog/dalnoboyshchik.

Абрамчук Ф.И. Анализ камер сгорания, используемых в современных высокооборотных автомобильных дизельных двигателях / Ф.И. Абрамчук, А.И. Воронков, С.И. Отченашко // Автомоб. трансп.: сб. науч. тр. – 2008. – Вып. 22. – С. 117 – 122.

Система стандартів у галузі охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання ресурсів. Атмосфера. Норми і методи вимірювання вмісту оксиду вуглецю та вуглеводнів у відпрацьованих газах автомобілів з двигунами, що працюють на бензині або газовому паливі: ДСТУ 4277:2004. — [Чинний від 2004-07-01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2004. — 8 с. — (Національний стандарт України).

Правила ООН № 120 Единообразные предписания, касающиеся официального утверждения двигателей внутреннего сгорания для установки на сельскохозяйственных и лесных тракторах и внедорожной подвижной технике, в отношении измерения полезной мощности, полезного крутящего момента и удельного расхода топлива.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

РОБОЧІ ПРОЦЕСИ ДВЗ